Boei » Specials » Huis kopen

Eigen huis & hypotheek

Eigen huis & hypotheek Een eigen huis. Een plek onder de zon. Het is een droom voor velen. Veel mensen hebben dan ook de stap gezet en zijn de trotse bezitters van een eigen huis. Een eigen huis kopen is best wel een grote stap. Er komt nogal wat bij kijken. Je krijgt te maken met veel papierwerk en kleine lettertjes. Hierbij moet je denken aan de koopovereenkomst, de werkgeversverklaring en natuurlijk de hypotheek. Met deze special worden een aantal aspecten van het kopen van een huis toegelicht.

Hypotheek

Bij het kopen van een huis speelt de hypotheek een voorname rol. Voordat je op huizenjacht gaat, is het raadzaam om te laten berekenen hoeveel je kan lenen. Hiermee voorkom je dat je huizen gaat bekijken die je -achteraf gezien- eigenlijk niet kan betalen. Dat is niet handig. Naast de maximale hypotheeksom wil je natuurlijk ook weten wat de bijbehorende maandlasten zullen zijn. Details over hypotheken zullen in deze special besproken worden.

Hypotheekadvies

Hypotheekadvies is vakwerk. Het is altijd verstandig om de hulp van een hypotheekadviseur in te roepen. De hypotheekadviseur kent de details van de hypotheken en kan je behoeden voor 'beginnersfouten'. De onafhankelijke adviseur kan de verschillende banken voor je vergelijken en zo de beste deal aanbieden. Hierbij let hij uiteraard niet alleen op de hoogte van de rente, maar ook op de kleine lettertjes. Tegenwoordig kan je ook hypotheken afsluiten zonder advies van een adviseur. Dit is meestal niet verstandig. In deze special kan je meer lezen over de mogelijkheden van hypotheekadvies.

Werkgeversverklaring

Bij het aanvragen van een hypotheek speelt de werkgeversverklaring een belangrijke rol. In feite gaat het hier om een velletje papier, maar wel een heel belangrijk velletje papier. De inhoud van de werkgeversverklaring kan grote gevolgen hebben voor de hoogte van de hypotheek. Op de werkgeversverklaring wordt ook gevraagd of het tijdelijke dienstverband een vast dienstverband zal gaan worden. Dit is de beruchte intentieverklaring. Ook deze verklaring is van groot belang bij de hypotheekaanvraag.

Koopovereenkomst

Je kan geen huis kopen zonder overeenkomst. Je krijgt altijd te maken met dit belangrijke document. Meestal is de overeenkomst grotendeels een standaard document. Maar soms zijn er nog wat extra clausule aan toegevoegd. Waar teken je eigenlijk precies voor? En wat zijn de mogelijke -financiële- gevolgen? Het is verstandig om je goed te verdiepen in deze overeenkomst of je te laten adviseren. Kleine foutjes kunnen veel geld kosten, dus goede raad is goud waard!
Is een hypotheekadviseur wel nodig?

Is een hypotheekadviseur wel nodig?

Heb je echt een hypotheekadviseur nodig als je een hypotheek wilt afsluiten? Of is het slimmer of voordeliger om alles zelf te regelen? Waarom zou je eigenlijk een onafhankelijk hypotheekadviseur insc…
Wat is Duokoop? En wat zijn de voor- en nadelen?

Wat is Duokoop? En wat zijn de voor- en nadelen?

Als je een huis koopt, koop je normaal gesproken het huis zelf én de bijbehorende grond. Bij Duokoop koop je alleen het huis. De grond wordt gekocht door De Nationale Grondbank N.V.. De grond krijg je…
Hoe kan ik mijn hypotheeklasten verlagen?

Hoe kan ik mijn hypotheeklasten verlagen?

De lasten voor de hypotheek komen iedere maand weer terug. In veel gevallen wordt een groot deel van het inkomen gebruikt voor de betaling van de hypotheeklasten. Het zou dan ook best fijn zijn als de…
Huis kopen met ouderdomsclausule

Huis kopen met ouderdomsclausule

Als je een huis koopt, wil je achteraf niet te maken krijgen met verborgen gebreken. Als er toch gebreken naar boven komen dan is het fijn als de verkoper opdraait voor deze gebreken. De verkoper van…
Huis kopen met No-Risk clausule

Huis kopen met No-Risk clausule

Als je een huis koopt terwijl je al een huis hebt, loop je risico. Het is immers mogelijk dat je je 'oude' huis niet snel kan verkopen. In dat geval kan je plotseling eigenaar zijn van twee huizen. Je…
Wettelijke bedenktijd bij aankoop van een huis

Wettelijke bedenktijd bij aankoop van een huis

Als je een huis koopt, zal je met de verkoper een overeenkomst afsluiten. In deze overeenkomst worden alle gemaakte afspraken omschreven. Deze overeenkomst wordt ook wel eens de “voorlopige koopoveree…
Voorlopige koopovereenkomst is niet vrijblijvend

Voorlopige koopovereenkomst is niet vrijblijvend

Als je een huis koopt, zal je een overeenkomst moeten ondertekenen. Deze koopovereenkomst wordt ook wel eens de 'voorlopige koopovereenkomst' genoemd. Er is echter niets 'voorlopig' of 'vrijblijvend'…
Welke rentevaste periode moet je kiezen?

Welke rentevaste periode moet je kiezen?

Over een periode van 30 jaar bekeken, is een variabele rente meestal het goedkoopst. Toch is een variabele rente voor veel mensen geen verstandige keuze. Ook een heel lange rentevaste periode is niet…
Alles over de werkgeversverklaring en intentieverklaring

Alles over de werkgeversverklaring en intentieverklaring

Als je in loondienst bent en een hypotheek wilt afsluiten dan zal de bank vragen om verschillende stukken waaronder een werkgeversverklaring. Als je een tijdelijk contract hebt, zal er tevens gevraagd…
Waarom is hypotheekadvies niet meer gratis?

Waarom is hypotheekadvies niet meer gratis?

Vóór 2013 hoefde je de hypotheekadviseur nooit iets te betalen. Hypotheekadvies? Het kostte niets. Hypotheek afsluiten? Jouw hypotheekadviseur regelde alles en je ontving nooit een nota voor zijn werk…
Het gevaar van een aflossingsvrije hypotheek

Het gevaar van een aflossingsvrije hypotheek

In het verleden hebben veel mensen een aflossingsvrije hypotheek afgesloten. Vaak was dit helemaal niet zo gek. De lasten waren laag en de vooruitzichten waren goed. Toch is het verstandig om even sti…
Gepubliceerd door Boei op 10-12-2015, laatst gewijzigd op 13-09-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.